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On August 17, 2024, or earlier depending on your MLS, the practice changes required by the NAR 
settlement will go into effect. One of those practice changes is that all MLS participants working with a 
buyer must enter into a written agreement before the buyer tours any home. C.A.R.’s Buyer 
Representation and Broker Compensation Agreement (C.A.R. Form BRBC) can help you meet this 
requirement. Keep reading to learn about the BRBC! 

1. Are buyer representation agreements required? 
 
Not currently, but they will be required beginning August 17, 2024, or earlier depending on your MLS, 
when all MLS participants who are “working with a buyer” must enter into a written agreement with 
the buyer before the buyer tours any home. This is required by the terms of the NAR settlement. 

2. What requirements must be met for a broker to earn the stated compensation under the BRBC? 
 
The buyer must enter into an agreement to acquire the type of property described in the BRBC 
during the BRBC’s specified representation period, or any extension thereof (and before the 
effective date of any cancellation, if applicable). If the buyer and buyer’s agent have chosen non-
exclusive buyer representation, there must also be “broker involvement,” which is discussed 
below in Question #6. If the foregoing requirements are met, compensation will be due even if the 
transaction closes after the representation period expires or the BRBC is canceled. 

3. Where do I enter the amount of compensation that the buyer is to pay the buyer’s broker? 
 
The compensation amount to buyer’s broker is stated under paragraph 2E(1) of the 
BRBC. This amount is also restated in paragraph 16 of the BRBC, entitled “Confirmation 
of Compensation.” ZipForms will auto-populate the same commission amount stated in 
paragraph 2E(1) in this Confirmation of Compensation paragraph. When using other 
platforms, the agent should check that the same amount of compensation is indicated 
to avoid conflicting terms regarding their right to compensation.  

4. Under the BRBC, a buyer and broker can enter into an exclusive or non-exclusive relationship. 
What is the difference? 
 
There are two main differences. First, under a non-exclusive agreement (which the BRBC defaults 
to), a prerequisite to the broker earning compensation is that there must be “broker involvement” 
(discussed in Question #6) with the property. O n  t h e  o t he r  h an d ,  under an exclusive 
agreement, the broker has the right to compensation even if the buyer acts alone or with a 
different broker in buying a property during the representation period. 

 
Second, unilateral cancellation under a non-exclusive agreement is effective immediately upon 
receipt of the cancellation notice (unless otherwise agreed in the BRBC), while unilateral 
cancellation under an exclusive agreement is not effective until 30 days after receipt of the 
notice. 



 

 
 

                  

    

                   
 

 

 

 

 
5. How do I make the BRBC an exclusive agreement?  

 
The box in paragraph 2A(2) must be checked, but additionally, the buyer must initial 
the Exclusive Representation box (paragraph 15 of the BRBC).  
 

6. What does “broker involvement” mean under the BRBC? 
 
“Broker involvement” means any of the following: 
• The buyer physically entered and was shown the property by the broker; 
• The broker showed the property to the buyer virtually (e.g., via a videoconference or 

walk through); 
• The broker submitted to the seller a signed, written offer from the buyer to acquire, 

lease, exchange, or obtain an option on the property; 
• The broker performed a market analysis related to the property or reviewed property-

specific documents or disclosures with the buyer; or 
•  The property was introduced to the buyer by the broker, or the property was one for which 

the broker acted on the buyer’s behalf. 

 
Note that merely sending the buyer a list of properties is not deemed “broker involvement” 
without documented action on the part of the broker, for example: analyzing the property for 
the buyer specifically, assisting the buyer in the potential acquisition of the property, or 
communicating with the seller or seller’s agent about the buyer’s potential acquisition of the 
property. 
 

7. Must the Buyer Identification of Preferences and Priorities (C.A.R. Form BIPP) be 
attached to the BRBC? 
 
No. The agreement is effective without it. But it will serve the important purpose of 
providing details as to the type of property the buyer is looking to buy. It is separate 
from the main body of the BRBC in order to account for the fact that buyer 
preferences will often change as their property search goes on. A new BIPP is 
intended to replace and supersede any previous one.  
 

8. When should the Buyer Material Issues for a Specific Property (C.A.R. Form BMI-SP) 
be used? 
 
As the name states, this form is specific to a particular property. It can be provided to 
the buyer once the buyer is contemplating an offer on a particular property, or is even 
already in contract to purchase. The idea is that the buyer will point the agent to their 
specific concerns which will allow the agent to address those concerns directly.  
 

9. Who can cancel the BRBC, and how? 

Either the buyer or broker may unilaterally cancel the agreement by giving notice to the other, or 
it may be canceled by mutual agreement. No reason needs to be given for the cancellation. 
The Cancellation of Buyer Representation Agreement (C.A.R. Form COBR) may be used to 
provide notice.  

If the agreement is non-exclusive, a unilateral cancellation is effective immediately upon receipt 
of notice (unless otherwise agreed in the BRBC). On the other hand, unilateral cancellation 
under an exclusive agreement is not effective until 30 days after receipt of notice. However, 



 

 
 

                  

    

                   
 

 

 

 

 

10. Am I entitled to compensation if, after notice of cancellation of the BRBC, the buyer enters into 
a contract to purchase property for which there was “broker involvement” prior to the effective 
date of cancellation? 

It depends. Under the BRBC, yes, if the broker provides the buyer with a written list of those 
properties for which there was “broker involvement,” which must be delivered to the buyer within 
5 calendar days after the effective date of cancellation. The Notice of Broker Involved Properties 
(C.A.R. Form NBIP) can be used for this purpose. But the answer is no if the broker does not 
deliver the list on time or if the property acquired was not on the list. 

11. Am I entitled to compensation if, after the end of the BRBC representation period, the buyer 
enters into a contract to purchase the property described in the BRBC for which there was 
“broker involvement?”  

Possibly. First, the parties must have agreed on a “continuation period.” This is an optional term 
under 2E(3) which must be filled in if the broker is to benefit by it.   Second, prior to the expiration 
of the BRBC or any extension thereof, the broker must deliver to the buyer a written notice of 
those properties for which there was broker involvement. Once again, the NBIP can be used for 
this purpose. 

12. My buyer is refusing to sign the BRBC. Is there a simpler version of the BRBC?  

Yes. There is the Property Showing and Representation Agreement (C.A.R. Form 
PSRA). It has many of the features of the BRBC, but is much shorter and simpler. The 
main differences between the PSRA and the BRBC are: 

• The PSRA cannot last longer than 30 days 

• It can only be non-exclusive 

• It has space for identifying only three properties 

• It may be cancelled at any time 

13. How can I get paid once the MLS no longer permits offers of compensation? 

There are several ways to get paid, and in any transaction more than one way may be applicable. 
For example: 

 
 
 
 
 
 
 

METHOD C.A.R. FORM(S) TO USE 

The buyer pays the compensation through a 
buyer representation agreement. 

BRBC or PSRA 



 

 
 

                  

    

                   
 

 

 

 

The buyer negotiates for the seller to pay the 
compensation that the buyer owes the buyer’s 
broker pursuant to the buyer representation 
agreement. 

Use paragraph 3G(3) in the Residential Purchase 
Agreement (C.A.R. Form RPA), and document that 
agreement with Seller’s Payment to Buyer’s Broker 
(C.A.R. Form SPBB) 

If the seller is unrepresented, the buyer’s 
broker can contract directly with the seller for 
payment. 

Single Party Compensation Agreement (C.A.R. Form 
SP) 

 

14. How do I ensure that I will actually receive my agreed-upon compensation? 

This will be handled through escrow. In paragraph 4E of the BRBC, the buyer irrevocably 
assigns to the broker the compensation out of the buyer’s funds in escrow. In paragraph 18A of 
the RPA, the buyer agrees to pay the broker as specified in their agreement, and that the amount 
is payable upon close of escrow. And in paragraph 19D of the RPA, escrow agrees: 1) to pay the 
compensation due as long as the agreement is provided to escrow, and 2) that compensation 
disbursement is an irrevocable assignment. 

15. Is a buyer required to deliver the Buyer Financial and Personal Information form (C.A.R. Form 
BFPI? 
 
Yes. It’s not optional. Every buyer should provide one. However, the timing of delivery 
can be changed. By default, the BFPI must be delivered within 5 days from signing the 
BRBC.  
 
The BFPI requires the buyer to provide relevant personal and financial information 
including proof of funds needed to complete the purchase of a property and satisfy the 
obligation to pay the broker, and a preapproval/prequalification letter, to assure the 
broker of the buyer’s ability to acquire property.  
 

16. What if the buyer fails to provide this information, or if the buyer does not qualify financially to 
acquire the property?  
 
Then the broker may cancel the BRBC in writing. 

17. Do I need to work for a buyer who does not have the funds to pay me? 

No. As stated above, if the buyer does not qualify financially, then the broker may cancel in 
writing.  

But buyers who know they lack the funds to pay their broker should check the applicable box in 
paragraph 2G(2) of the BRBC. There are two boxes, one indicating that the buyer does not have 
sufficient funds to pay the broker and a second box indicating that the buyer intends to obtain a 
loan that does not allow the buyer to pay compensation to their own broker.  

If either box is checked, the broker is given permission to seek 
compensation from the seller as stated in paragraph 9B(2) of the BRBC and use paragraph 
3G(3) of the RPA to ask the seller to pay. If the buyer’s broker is not able to arrange for full 
compensation through the seller or other sources, the broker may withdraw from the 
transaction.  



 

 
 

                  

    

                   
 

 

 

 

In that case, even though the buyer’s broker would not be entitled to compensation if the buyer 
completes that purchase, the broker should be relieved of any potential liability if the buyer 
pursues the transaction because the broker would no longer represent the buyer on the 
potential purchase. The BRBC would still be valid however if the buyer pursues other properties 
that fit the parameters of the BRBC. If the buyer’s broker intends to withdraw from the 
transaction, the broker should do so in writing provided to the buyer, the seller and the seller’s 
broker as soon as possible, and preferably before the buyer enters into a binding contract with 
the seller.  

18. Does the BRBC need to be approved by an agent’s broker or office manager to be binding 
on the broker? 
 
No, but much like a listing agreement, the broker or manager has five days to cancel the BRBC 
if they do not approve of the terms. Individual agents or broker-associates should provide their 
brokerage with a copy of the BRBC as soon as possible once obtaining the buyer’s signature. 

19. Are there any limits to how long a representation period can be under the BRBC? 

Yes. The maximum representation period allowed under the BRBC is 3 months, unless the 
buyer is a corporation, limited liability company, or partnership. However, the representation 
period may be extended for an additional 3-month period (or less) by using a modification 
agreement, such as C.A.R.’s Modification of Terms – Buyer Representation Agreement (C.A.R. 
Form MT-BR). Subsequent extensions are also permitted. 

 

For more information about the upcoming practice changes and broker compliance, please visit 
https://www.car.org/riskmanagement/brokercompliance. 


